Bra border collie försäkring

Se ditt pris

Ansök hos Lassie

  • Maxersättning 160 000 kr

  • Självriskperiod 365 dagar

Border collie Hundförsäkring

Border collie är sannolikt världens mest använda vallhund. Den är mycket kompetent och allsidig och används framför allt för vallning av får. Border collie är en jämförelsevis frisk hund. Det finns dock några sjukdomar som är vanliga hos rasen, och din hund är beroende av att du tidigt ser tecknen och ger din hund den vård den behöver.

Om någon av de här sjukdomarna utvecklas tidigt kan du behöva medicinera under lång tid till ganska stora kostnader. Det är därför viktigt att redan från början teckna ett försäkringsskydd som ger dig hjälp om den dagen skulle komma.

Som en av de bästa försäkringarna för border collie har vi utsett Lassies stora försäkring, som ersätter upp till 160 000 kr i veterinärvård, samt inkluderar medicin, rehabilitering och ordinerat foder i sin ersättning, med en självriskperiod på hela 365 dagar.

Välja rätt försäkring för border collie

Det finns några saker du behöver fundera på när du väljer försäkring för din border collie. Hur mycket är du beredd att själv betala hos veterinären? Vad ska ingå i försäkringen, och vilka tillval behöver du inkludera för att få det försäkringsskydd du vill ha?

De flesta försäkringsbolag har olika nivåer på sina försäkringar för border collie, där maximalt ersättningsbelopp är en del, men där de punkter som försäkringen omfattar kanske är de viktigaste att titta på. Det viktigaste när du jämför försäkringar är därför inte att enbart titta på maxbelopp och månadskostnad, utan att också titta på vilka delar som ersätts om en sjukdom eller skada skulle uppstå.

Vad kostar en försäkring för border collie?

Ett högre försäkringsskydd för din border collie betyder en högre försäkringskostnad. Därför gäller det att noga fundera igenom vilken försäkringskostnad man kan acceptera, och vilka veterinärkostnader man kan klara av vid en eventuell olycka eller sjukdom.

När du valt en försäkring som innehåller det du anser vara viktigt för dig kan du påverka priset du betalar genom hur du väljer den fasta och rörliga självrisken. Kanske passar det dig bättre med en lite högre självrisk för att sänka din kostnad för försäkringen, eller så vill du att delen du behöver betala hos veterinären ska vara så låg som möjligt och väljer därför en låg självrisk och något högre månadskostnad.

En jämförelse av priser för en tvåårig border colliehane som bor i mellanstor ort visar att bolagens enklaste nivå av försäkring, oftast med en veterinärförsäkring på 30 000 kr och som inte ersätter medicin och rehab, kostar 150-300 kr/månad. En premium-försäkring för samma hund, med veterinärförsäkring mellan 90 000 och 150 000 kronor, där medicin och rehab ingår, kostar 400-600 kr/månad. Skillnaden i pris beror då mycket på vilken nivå du väljer på den fasta och rörliga självrisken.

Det är inte ovanligt att försäkringsbolagen lockar med valprabatt när du ska teckna en ny försäkring, men tänk på att den rabatten enbart gäller första året och att det därefter återstår många år av hundens liv där den ordinarie premien ska betalas.

Agria är det enda bolaget som lämnar ersättning för medlemskap i Svenska Collieklubben.

Vilka är de vanligaste hälsoproblemen hos border collie?

Precis som för alla raser, har border collie några hälsoproblem som oftare uppstår. Vanligaste orsaken till veterinärbesöket för border collie är besvär från rörelseapparaten, exempelvis smärta från rygg och höft. Vanligt är också skador i huden och skador på leder, ligament, muskler och senor.

Statistiken visar att en border collie i snitt besöker veterinären mer sällan än genomsnittshunden, men några av de problem som drabbar border collien kan kräva livslång medicinering, så se till att du väljer en försäkring som ger dig ersättning för det som kan inträffa.

Höftledsdysplasi (HD)

Höftledsdysplasi, hip dysplasia (HD) är en felaktig utveckling av höftleden och något som är relativt vanligt hos hundar, främst finns hos storvuxna raser. Åkomman är ärftlig men även miljöfaktorer påverkar risken för att en hund ska utveckla höftledsdysplasi. Hundar med höftledsdysplasi löper också stor risk att utveckla artros senare i livet. Höftledsdysplasi är den vanligaste ortopediska sjukdomen hos våra hundar.

Armbågsdysplasi (ED)

Armbågsdysplasi, elbow dysplasia (ED) är en onormal utveckling av armbågsleden. Armbågsdysplasi diagnostiseras hos hundar av många raser, men liksom för höfledsdysplasi är ED vanligare hos storväxta raser.

Epilepsi

Epilepsi är en sjukdom som uppkommer när nervceller blir överaktiva. Epilepsi förekommer på hundar precis som hos människor och ger epileptiska anfall.

Gastrointestinala problem

Gastrointestinala problem är en vanlig orsak till att hundägare hör av sig till en djurklinik. Det finns många olika sorters sjukdomar som kan drabba mag-tarmkanalen, till exempel gastrit, kolit och gastroenterit. Vanliga symptom hos hundar med gastrointestinala problem är uppstötningar, kräkningar och diarré.

Klicka på ikonerna för att läsa mer om
vanliga hälsoproblem hos border collie

Försäkringskostnad border collie

Priset på en försäkring beror på flera faktorer. Såklart spelar försäkringens omfattning roll, men det finns fler faktorer som påverkar - några som du själv kan påverka och några som du inte kan påverka.

Var i landet du bor - Det är generellt dyrare att ha en hundförsäkring om du bor i en större stad jämfört med en mindre.

Din hunds ålder - Äldre hundar blir ofta sjukare än unga hundar, därför spelar ålder roll när en försäkringspremie sätts.

Hundras - Stora hundar kostar vanligtvis mer att försäkra än små hundar. Renrasiga hundar kostar mer än blandras.

Då det är så många saker som påverkar priset på försäkringen går det inte exakt att säga vad det kommer att kosta att försäkra din border collie, men vi har försökt att ta fram ett ungefärligt pris genom att söka fram pris på ett par exempelhundar - en tvåårig okastrerad hane, och en åttaåring okastrerad hane, båda boende i en mellanstor tätort.

Prisexempel

Ras: Border collie
Ålder: 2 år
Kön: Hane, ej kastrerad
Ort: Mellanstor tätort
Prisspann försäkring, liten 150-300 kr/mån
Prisspann försäkring, mellan 300-500 kr/mån
Prisspann försäkring, stor 400-600 kr/mån
Ras: Border collie
Ålder: 8 år
Kön: Hane, ej kastrerad
Ort: Mellanstor tätort
Prisspann försäkring, liten 300-500 kr/mån
Prisspann försäkring, mellan 500-700 kr/mån
Prisspann försäkring, stor 700-900 kr/mån

Jämför hundförsäkring

Att själv jämföra hundförsäkring är inte alltid så lätt. Det gäller i de flesta fall att sätta sig in i de villkor som varje försäkringsbolag har innan man tar beslut kring vilken hundförsäkring som passar en bäst. Det är många faktorer att fundera över, och inte bara att ta den försäkring som har lägst pris. På Hundförsäkringar.se hjälper vi dig att hitta bästa hundförsäkringen utifrån dina förutsättningar. Vi har läst försäkringsvillkoren rad för rad och samlat informationen för att du ska slippa.

Det första valet du behöver göra är om du ska teckna hundförsäkring hos ett försäkringsbolag som specialiserat sig på djurförsäkringar, eller om du ska undersöka möjligheten till hundförsäkring hos ditt befintliga försäkringsbolag. Generellt kan man säga att om du är intresserad av en så heltäckande försäkring som möjligt, med möjlighet till olika tillägg för att utforma din försäkring som du vill ha den - så är det något av de specialiserade hundförsäkringsbolagen du ska vända dig till.

En av marknadens högsta ersättningar för veterinärvård, och mycket bra öppettider för direktreglering. Ingen bindningstid.

Läs villkor Mer om Lassie

En av marknadens högsta ersättningar för veterinärvård, och lämnar ersättning för ordinerat foder. Livförsäkring ingår i premiumvalet.

Läs villkor Mer om Hedvig

Försäkringsbolaget som funnits sedan 1987 med anor från 1900-talets början. Störst på hundförsäkringar i Sverige med runt 30 % andel.

Läs villkor Mer om Agria

Snabb fakta om border collie

Ras: Border collie
Storlek: 50-55 cm
Vikt: 28-40 kg
Livslängd: 12+ år
Egenskaper: Snabb, livlig, energisk och uppmärksam. Mycket arbetsvillig.
Användningsområde: I första hand en vallhund.
Ursprungsland: Storbritannien

Extremt intelligent och full av energi
Denna mycket intelligenta, graciösa hund är född med en instinkt att arbeta och svarar extremt bra på träning, vilket är anledningen till att de ofta används som bergräddnings- eller snifferhund. Border Collies är lojala, trogna husdjur som trivs med sällskap och stimulans.

Mer om border collie

Hur är border colliens hälsostatus?

Sjukdomsrisken för border collie ligger på en nivå under genomsnittet för alla raser. En jämförelsevis frisk hund. Däremot är besöksantalet för neurologiska besvär, exempelvis epilepsi, högre hos border collie än hos genomsnittshunden. Border collien drabbas i lägre utsträckning av immunologiska sjukdomar och får inte besvär med öron, ögon och hud i samma utsträckning som andra raser.

Vanliga frågor och svar

Border collie besöker veterinär lite oftare än genomsnittshunden, och de sjukdomar som oftare drabbar border collie kan bli kostsamma. En försäkring som täcker veterinärvård, medicin och rehab har många fördelar över en enklare hundförsäkring.

En mindre omfattande försäkring ger dig en lägre månadskostnad men täcker inte lika mycket vid sjukdom eller skada. Har du en egen buffert att täcka veterinärkostnader med om något händer kan en enklare försäkring räcka. Vill du försäkringen ska täcka så mycket som möjligt får du vara beredd på en högre månadskostnad.

Försäkringar för border collie

Hedvig

Lassie

Agria