Bästa tax försäkring

Till ansökan

Ansök hos Lassie

  • Maxersättning 150 000 kr

  • Självriskperiod 365 dagar

Tax Hundförsäkring

Taxen är en gammal ras i Sverige. Den anses komma från tyska stövare. På engelska och tyska heter hunden Dachshund. Dachs betyder grävling på tyska och taxen räknas som en grythund och drivande hund. Det finns många varianter av taxar, pälsen kan vara korthårig, strävhårig eller långhårig.

Generellt sätt är taxen en frisk ras, men det finns några sjukdomar som är vanliga hos rasen, och din hund är beroende av att du tidigt ser tecknen och ger din hund den vård den behöver.

Om någon av de här sjukdomarna utvecklas tidigt kan du behöva medicinera under lång tid till ganska stora kostnader. Det är därför viktigt att redan från början teckna ett försäkringsskydd som ger dig hjälp om den dagen skulle komma.

Som den bästa försäkringen för tax har vi utsett ManyPets Premium, som ersätter upp till 140 000 kr i veterinärvård, samt inkluderar medicin, rehabilitering och ordinerat foder i sin ersättning, med en självriskperiod på hela 365 dagar.

Välja rätt försäkring för tax

Det finns några saker du behöver fundera på när du väljer försäkring för din tax. Hur mycket är du beredd att själv betala hos veterinären? Vad ska ingå i försäkringen, och vilka tillval behöver du inkludera för att få det försäkringsskydd du vill ha?

De flesta försäkringsbolag har olika nivåer på sina försäkringar för tax, där maximalt ersättningsbelopp är en del, men där de punkter som försäkringen omfattar kanske är de viktigaste att titta på. Det viktigaste när du jämför försäkringar är därför inte att enbart titta på maxbelopp och månadskostnad, utan att också titta på vilka delar som ersätts om en sjukdom eller skada skulle uppstå.

Vad kostar en försäkring för tax?

Ett högre försäkringsskydd för din tax betyder en högre försäkringskostnad. Därför gäller det att noga fundera igenom vilken försäkringskostnad man kan acceptera, och vilka veterinärkostnader man kan klara av vid en eventuell olycka eller sjukdom.

När du valt en försäkring som innehåller det du anser vara viktigt för dig kan du påverka priset du betalar genom hur du väljer den fasta och rörliga självrisken. Kanske passar det dig bättre med en lite högre självrisk för att sänka din kostnad för försäkringen, eller så vill du att delen du behöver betala hos veterinären ska vara så låg som möjligt och väljer därför en låg självrisk och något högre månadskostnad.

En jämförelse av priser för en tvåårig taxhane som bor i mellanstor ort visar att bolagens enklaste nivå av försäkring, oftast med en veterinärförsäkring på 30 000 kr och som inte ersätter medicin och rehab, kostar 200-400 kr/månad. En premium-försäkring för samma hund, med veterinärförsäkring mellan 90 000 och 150 000 kronor, där medicin och rehab ingår, kostar 600-1000 kr/månad. Skillnaden i pris beror då mycket på vilken nivå du väljer på den fasta och rörliga självrisken.

Det är inte ovanligt att försäkringsbolagen lockar med valprabatt när du ska teckna en ny försäkring, men tänk på att den rabatten enbart gäller första året och att det därefter återstår många år av hundens liv där den ordinarie premien ska betalas.

Vilka är de vanligaste hälsoproblemen hos tax?

Generellt sätt är taxen en frisk ras. Den vanligaste åkomman är ryggproblem och då framförallt diskbråck.

Diskbråck

Diskbråck är ett tillstånd då en eller flera av broskskivorna mellan ryggkotorna av någon anledning har degenererats och/eller förflyttats och därmed trycker mot ryggmärgen. Diskbråck kan drabba alla hundar, men ses oftare hos vissa hundraser med lång rygg som exempelvis tax. Intervertebral Disc Disease, IVDD, är en till stor del ärftligt betingad sjukdom som förekommer framförallt hos tax.

Mag- och tarmproblematik

Mag- och tarmproblem kan exemplvis vara kräkningar och diarrér, båda vanligt förekommande som anledning för veterinärvård

Neoplasi

Neoplasi är en autonom, irreversibel, tumörartad nytillväxt av celler utan fysiologisk funktion. Begreppet neoplasi används ofta synonymt med malign tumör (cancer).

Klicka på ikonerna för att läsa mer om
vanliga hälsoproblem hos tax

Försäkringskostnad tax

Priset på en försäkring beror på flera faktorer. Såklart spelar försäkringens omfattning roll, men det finns fler faktorer som påverkar - några som du själv kan påverka och några som du inte kan påverka.

Var i landet du bor - Det är generellt dyrare att ha en hundförsäkring om du bor i en större stad jämfört med en mindre.

Din hunds ålder - Äldre hundar blir ofta sjukare än unga hundar, därför spelar ålder roll när en försäkringspremie sätts.

Hundras - Stora hundar kostar vanligtvis mer att försäkra än små hundar. Renrasiga hundar kostar mer än blandras.

Då det är så många saker som påverkar priset på försäkringen går det inte exakt att säga vad det kommer att kosta att försäkra din tax, men vi har försökt att ta fram ett ungefärligt pris genom att söka fram pris på ett par exempelhundar - en tvåårig okastrerad hane, och en åttaåring okastrerad hane, båda boende i en mellanstor tätort.

Prisexempel

Ras: Tax
Ålder: 2 år
Kön: Hane, ej kastrerad
Ort: Mellanstor tätort
Prisspann försäkring, liten 200-400 kr/mån
Prisspann försäkring, mellan 400-700 kr/mån
Prisspann försäkring, stor 600-1000 kr/mån
Ras: Tax
Ålder: 8 år
Kön: Hane, ej kastrerad
Ort: Mellanstor tätort
Prisspann försäkring, liten 400-600 kr/mån
Prisspann försäkring, mellan 600-900 kr/mån
Prisspann försäkring, stor 900-1200 kr/mån

Jämför hundförsäkring

Att själv jämföra hundförsäkring är inte alltid så lätt. Det gäller i de flesta fall att sätta sig in i de villkor som varje försäkringsbolag har innan man tar beslut kring vilken hundförsäkring som passar en bäst. Det är många faktorer att fundera över, och inte bara att ta den försäkring som har lägst pris. På Hundförsäkringar.se hjälper vi dig att hitta bästa hundförsäkringen utifrån dina förutsättningar. Vi har läst försäkringsvillkoren rad för rad och samlat informationen för att du ska slippa.

Det första valet du behöver göra är om du ska teckna hundförsäkring hos ett försäkringsbolag som specialiserat sig på djurförsäkringar, eller om du ska undersöka möjligheten till hundförsäkring hos ditt befintliga försäkringsbolag. Generellt kan man säga att om du är intresserad av en så heltäckande försäkring som möjligt, med möjlighet till olika tillägg för att utforma din försäkring som du vill ha den - så är det något av de specialiserade hundförsäkringsbolagen du ska vända dig till.

Marknadens högsta ersättning för veterinärvård, och de absolut bästa öppettiderna för direktreglering. Ingen bindningstid.

Läs villkor Mer om Lassie

Marknadens högsta ersättning för veterinärvård, och de absolut bästa öppettiderna för direktreglering. Ingen bindningstid.

Läs villkor Mer om Hedvig

Försäkringsbolaget som funnits sedan 1987 med anor från 1900-talets början. Störst på hundförsäkringar i Sverige med runt 30 % andel.

Läs villkor Mer om Agria

Snabb fakta om tax

Ras: Tax
Storlek: Bröstomfång 30-35 cm
Vikt: 6-9 kg
Livslängd: 12+ år
Egenskaper: Pssionerad, uthållig och energisk jakthund
Användningsområde: Mångsidig jakthund. Även trevliga familjemedlemmar.
Ursprungsland: Tyskland

Mer om tax

Hur är taxens hälsostatus?

Sjukdomsrisken för tax ligger på en nivå under genomsnittet för alla raser. Däremot söker man oftare för symtom från bl.a hjärta och nedre luftvägar. Vad det gäller hjärtat ser man fler besök för bland annat hjärtsjukdomar, blåsljud och symtom på hjärtsvikt.

Vanliga frågor och svar

Taxar besöker veterinär lite oftare än genomsnittshunden, och de sjukdomar som oftare drabbar taxar kan bli kostsamma. En försäkring som täcker veterinärvård, medicin och rehab har många fördelar över en enklare hundförsäkring.

En mindre omfattande försäkring ger dig en lägre månadskostnad men täcker inte lika mycket vid sjukdom eller skada. Har du en egen buffert att täcka veterinärkostnader med om något händer kan en enklare försäkring räcka. Vill du försäkringen ska täcka så mycket som möjligt får du vara beredd på en högre månadskostnad.

Försäkringar för tax

ManyPets

Lassie

Agria