Bästa vit herdehund försäkring

Till ansökan

Ansök hos ManyPets

  • Maxersättning 140 000 kr

  • Självriskperiod 365 dagar

Vit herdehund Hundförsäkring

Vit herdehund, White Swiss Shepherd Dog på engelska, är en hundras från Schweiz med samma ursprung som schäfer. Den vita herdehunden är vänlig, intelligent och lättlärd samt lojal mot sin familj. Den vita herdehunden kommer oftast bra överens med andra hundar och är också utmärkt för bruks- och hundsport. Det finns dock några sjukdomar som är vanliga hos rasen, och din hund är beroende av att du tidigt ser tecknen och ger din hund den vård den behöver.

Om någon av de här sjukdomarna utvecklas tidigt kan du behöva medicinera under lång tid till ganska stora kostnader. Det är därför viktigt att redan från början teckna ett försäkringsskydd som ger dig hjälp om den dagen skulle komma.

Som den bästa försäkringen för vit herdehund har vi utsett ManyPets Premium, som ersätter upp till 140 000 kr i veterinärvård, samt inkluderar medicin, rehabilitering och ordinerat foder i sin ersättning, med en självriskperiod på hela 365 dagar.

Välja rätt försäkring för vit herdehund

Det finns några saker du behöver fundera på när du väljer försäkring för vit herdehund. Hur mycket är du beredd att själv betala hos veterinären? Vad ska ingå i försäkringen, och vilka tillval behöver du inkludera för att få det försäkringsskydd du vill ha?

De flesta försäkringsbolag har olika nivåer på sina försäkringar för vit herdehund, där maximalt ersättningsbelopp är en del, men där de punkter som försäkringen omfattar kanske är de viktigaste att titta på. Det viktigaste när du jämför försäkringar är därför inte att enbart titta på maxbelopp och månadskostnad, utan att också titta på vilka delar som ersätts om en sjukdom eller skada skulle uppstå.

Vad kostar en försäkring för vit herdehund?

Ett högre försäkringsskydd för din vit herdehund betyder en högre försäkringskostnad. Därför gäller det att noga fundera igenom vilken försäkringskostnad man kan acceptera, och vilka veterinärkostnader man kan klara av vid en eventuell olycka eller sjukdom.

När du valt en försäkring som innehåller det du anser vara viktigt för dig kan du påverka priset du betalar genom hur du väljer den fasta och rörliga självrisken. Kanske passar det dig bättre med en lite högre självrisk för att sänka din kostnad för försäkringen, eller så vill du att delen du behöver betala hos veterinären ska vara så låg som möjligt och väljer därför en låg självrisk och något högre månadskostnad.

En jämförelse av priser för en tvåårig vit herdehundhane som bor i mellanstor ort visar att bolagens enklaste nivå av försäkring, oftast med en veterinärförsäkring på 30 000 kr och som inte ersätter medicin och rehab, kostar 200-400 kr/månad. En premium-försäkring för samma hund, med veterinärförsäkring mellan 90 000 och 150 000 kronor, där medicin och rehab ingår, kostar 600-1000 kr/månad. Skillnaden i pris beror då mycket på vilken nivå du väljer på den fasta och rörliga självrisken.

Det är inte ovanligt att försäkringsbolagen lockar med valprabatt när du ska teckna en ny försäkring, men tänk på att den rabatten enbart gäller första året och att det därefter återstår många år av hundens liv där den ordinarie premien ska betalas.

Vilka är de vanligaste hälsoproblemen hos vit herdehund?

Precis som för alla raser, har vit herdehund några hälsoproblem som oftare uppstår. För att hjälpa dig vara förberedd och uppmärksam har vi tagit fram en lista på de vanligaste anledningarna att en vit herdehund besöker veterinär.

Problem med rörelseapparaten är förhållandevis vanligt, liksom hudsjukdomar och allergier. Statistiken visar att en vit herdehund i snitt besöker veterinären oftare än genomsnittshunden. Några av de problem som drabbar vit herdehund kan kräva livslång medicinering, så se till att du väljer en försäkring som ger dig ersättning för det som kan inträffa.

Höftledsdysplasi (HD)

Höftledsdysplasi, hip dysplasia (HD) är en felaktig utveckling av höftleden och något som är relativt vanligt hos hundar, främst finns hos storvuxna raser. Åkomman är ärftlig men även miljöfaktorer påverkar risken för att en hund ska utveckla höftledsdysplasi. Hundar med höftledsdysplasi löper också stor risk att utveckla artros senare i livet. Höftledsdysplasi är den vanligaste ortopediska sjukdomen hos våra hundar.

Armbågsdysplasi (ED)

Armbågsdysplasi, elbow dysplasia (ED) är en onormal utveckling av armbågsleden. Armbågsdysplasi diagnostiseras hos hundar av många raser, men liksom för höfledsdysplasi är ED vanligare hos storväxta raser.

Exokrin pancreasinsufficiens (EPI) – bukspottskörtelsvikt

Exokrin pancreasinsufficiens är en autoimmun sjukdom som sätter matsmältningssystemet ur funktion, och där vit herdehund är en av de raser som löper förhöjd risk att drabbas.

Hemangiosarkom

Hemangiosarkom är en snabbväxande och mycket inkräktande variant av cancer. Det är en blodmatad sarkom, det vill säga blodkärl växer direkt i tumören och är vanligen fyllda med blod. Hos hund ser man ökad förekomst hos bl.a vit herdehund och golden retriever.

Allergi & hudproblem

Allergi hos hund innebär att kroppens immunförsvar överreagerar med allergiantikroppar mot ämnen i omgivningen som hunden normalt ska tåla. De vanligaste allergierna är luftburen allergi, så kallad atopisk dermatit, och födoämnesallergi.

Klicka på ikonerna för att läsa mer om
vanliga hälsoproblem hos vit herdehund

Försäkringskostnad vit herdehund

Priset på en försäkring beror på flera faktorer. Såklart spelar försäkringens omfattning roll, men det finns fler faktorer som påverkar - några som du själv kan påverka och några som du inte kan påverka.

Var i landet du bor - Det är generellt dyrare att ha en hundförsäkring om du bor i en större stad jämfört med en mindre.

Din hunds ålder - Äldre hundar blir ofta sjukare än unga hundar, därför spelar ålder roll när en försäkringspremie sätts.

Hundras - Stora hundar kostar vanligtvis mer att försäkra än små hundar. Renrasiga hundar kostar mer än blandras.

Då det är så många saker som påverkar priset på försäkringen går det inte exakt att säga vad det kommer att kosta att försäkra vit herdehund, men vi har försökt att ta fram ett ungefärligt pris genom att söka fram pris på ett par exempelhundar - en tvåårig okastrerad hane, och en åttaåring okastrerad hane, båda boende i en mellanstor tätort.

Prisexempel

Ras: Vit herdehund
Ålder: 2 år
Kön: Hane, ej kastrerad
Ort: Mellanstor tätort
Prisspann försäkring, liten 200-400 kr/mån
Prisspann försäkring, mellan 400-700 kr/mån
Prisspann försäkring, stor 600-1000 kr/mån
Ras: Vit herdehund
Ålder: 8 år
Kön: Hane, ej kastrerad
Ort: Mellanstor tätort
Prisspann försäkring, liten 400-600 kr/mån
Prisspann försäkring, mellan 600-900 kr/mån
Prisspann försäkring, stor 900-1200 kr/mån

Jämför hundförsäkring

Att själv jämföra hundförsäkring är inte alltid så lätt. Det gäller i de flesta fall att sätta sig in i de villkor som varje försäkringsbolag har innan man tar beslut kring vilken hundförsäkring som passar en bäst. Det är många faktorer att fundera över, och inte bara att ta den försäkring som har lägst pris. På Hundförsäkringar.se hjälper vi dig att hitta bästa hundförsäkringen utifrån dina förutsättningar. Vi har läst försäkringsvillkoren rad för rad och samlat informationen för att du ska slippa.

Det första valet du behöver göra är om du ska teckna hundförsäkring hos ett försäkringsbolag som specialiserat sig på djurförsäkringar, eller om du ska undersöka möjligheten till hundförsäkring hos ditt befintliga försäkringsbolag. Generellt kan man säga att om du är intresserad av en så heltäckande försäkring som möjligt, med möjlighet till olika tillägg för att utforma din försäkring som du vill ha den - så är det något av de specialiserade hundförsäkringsbolagen du ska vända dig till.

Hundförsäkringen med det högsta betyget i Konsumenternas test, mycket tack vare generös ersättning och tydliga villkor.

Läs villkor Mer om ManyPets

Marknadens högsta ersättning för veterinärvård, och de absolut bästa öppettiderna för direktreglering. Ingen bindningstid.

Läs villkor Mer om Lassie

Försäkringsbolaget som funnits sedan 1987 med anor från 1900-talets början. Störst på hundförsäkringar i Sverige med runt 30 % andel.

Läs villkor Mer om Agria

Snabb fakta om vit herdehund

Ras: Vit herdehund
Storlek: 55-65 cm
Vikt: 28-40 kg
Livslängd: 9-14 år
Egenskaper: Glad och nyfiken, men har även en vaktig sida
Användningsområde: Mångsidig bruks-, vall- och tjänstehund
Ursprungsland: Schweiz

Mer om vit herdehund

Hur är vit herdehunds hälsostatus?

Vit herdehund anses vara en relativt frisk och sund ras utan exteriöra överdrifter som finns i andra raser.

Vit herdehundklubb har med hjälp av SBK inhämtat information avseende rasens hälsa genom en hälsoenkät. Vanligaste orsakerna till att en vit herdehund besöker veterinären är smärtsymtom från rörelseapparaten, hudsjukdomar, klåda samt mag- och tarmsymtom.

Då rasen ofta är aktiva tävlingshundar utsätts de ofta för fysiskt hårda ansträngningar vilket till viss del kan förklara den förhöjda skadefrekvensen när det gäller rygg och leder.

Vanliga frågor och svar

Vit herdehund besöker veterinär lite oftare än genomsnittshunden, och de sjukdomar som oftare drabbar vit herdehund kan bli kostsamma. En försäkring som täcker veterinärvård, medicin och rehab har många fördelar över en enklare hundförsäkring.

En mindre omfattande försäkring ger dig en lägre månadskostnad men täcker inte lika mycket vid sjukdom eller skada. Har du en egen buffert att täcka veterinärkostnader med om något händer kan en enklare försäkring räcka. Vill du försäkringen ska täcka så mycket som möjligt får du vara beredd på en högre månadskostnad.

Försäkringar för vit herdehund

ManyPets

Lassie

Agria